Achtergrond

Nothing is softer or more flexible than water, yet nothing can resist it

Lao Tzu


Water

Elk levend organisme op aarde is afhankelijk van water. Water is dus letterlijk van levensbelang. Toch gaan we als wereldbevolking niet goed met dat water om. De oceanen zijn vervuild met netten, vervuilende stoffen en plastic (“the plastic soup”), waardoor vele zeedieren verstrikt raken en dit vaak niet overleven. 


Slechts 3% van de totale hoeveelheid water op aarde is zoet, en minder dan 1% is vloeibaar en beschikbaar. Bovendien zit 20% daarvan in 1 meer, het Baikal meer in Rusland. Je zou kunnen zeggen dat zoetwater schaars is. Toch is er genoeg, maar we moeten er wel zuinig op zijn. Mensen gebruiken zoetwater als drinkwater, voor recreatieve doeleinden, natuurlijk voor de scheepvaart, voor de landbouw en als proceswater in de industrie.


De uitdaging om voldoende, kwalitatief goed en gezond water op het juiste moment, op de juiste plaats beschikbaar te hebben is groot. Niet alleen raakt het water steeds meer vervuild (denk aan microplastics en medicijnresten), maar ook het gebruik en de beschikbaarheid is een steeds grotere zorg en opgave. 


De opgave is groot en we moeten snel aan de slag! Immers, we moeten, conform de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, voor 2030, wereldwijd, de grootste bedreigingen voor het bodem- en watersysteem aangepakt hebben. Dit vraagt om een integrale benadering.


Klimaat


Het klimaat verandert. De temperatuur op aarde stijgt. Als gevolg daarvan stijgt ook de zeespiegel (ca 20 cm sinds 1900). De laatste jaren stijgt de zeespiegel twee keer zo snel als in de twintigste eeuw. Momenteel is dat 4 tot 5 millimeter per jaar en het gaat steeds sneller. Op dit moment worden verschillende bewoonde regio’s (al) bedreigd door een stijgende zeespiegel.


Door de stijgende temperatuur op aarde verdampt er meer water, wordt het dus droger, maar neemt de extreme neerslag ook toe. Dit leidt tot meer en hevigere extreme weersomstandigheden: 

- Meer neerslag en steeds zwaardere regenval in bepaalde regio’s (in Nederland valt er meer 

  neerslag in een kortere periode). 

- Meer droogte en hittegolven in bepaalde regio’s 

- Uitzonderlijke natuurverschijnselen zoals orkanen, tsunami’s en zelfs aardbevingen en grondverschuivingen (door smeltend ijs) komen vaker voor, ook in gebieden die daar voorheen amper mee te maken kregen. 


Niet toevallig zijn de warmste zomers (sinds het begin van de metingen in 1880), die van 2016, 2017 en 2018. Deze zomers staan ook bekend als droge zomers met een fors neerslagtekort. 


De stelling ‘er is genoeg water’ klopt, maar de verschillende waterthema’s moeten beter verbonden worden. 



Biodiversiteit


Wellicht de grootste opgave voor de toekomst is de opgave rondom biodiversiteit. 

De laatste jaren neemt de biodiversiteit - de verscheidenheid aan levende organismen op onze planeet - drastisch af, vooral door menselijke activiteiten zoals veranderingen in landgebruik, vervuiling en klimaat.


Gezonde ecosystemen zorgen voor essentiële behoeften die wij als vanzelfsprekend beschouwen. Planten zetten bijvoorbeeld zonne-energie om en maken het beschikbaar voor andere levensvormen. Bacteriën en andere levende organismen breken organisch materiaal af tot voedingsstoffen die zorgen voor een gezonde bodem voor planten om in te groeien. 


Bestuivers zijn essentieel voor de voortplanting van planten, die garant staat voor onze voedselvoorziening. Planten en oceanen zijn immers belangrijke koolstofputten. De watercyclus is erg afhankelijk van levende organismen. Aangezien levende organismen met elkaar verbonden zijn binnen dynamische ecosystemen, kan het verdwijnen van één soort een vergaande impact hebben op onze voedselketen. 


Kort gezegd, biodiversiteit zorgt voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen. Het helpt om klimaatverandering te bestrijden en ons eraan aan te passen en het vermindert de impact van natuurrampen.


TIJD OM AAN DE SLAG TE GAAN !!




Overwegingen/stellingen

Water .....


..... als ordenend principe

..... in (of is?) de keten

..... is infrastructuur

..... vasthouden, verdelen en afvoeren

..... de ruimte geven (in plaats van tegenhouden)

..... komt van verschillende kanten


Grond .....


..... bewerking is cruciaal in de CO2 huishouding 

In ontwikkeling

Hierboven vindt u een plaatje over klimaatverandering. In dit plaatje wordt het verband gelegd tussen de sustainable development goals (SDG) van de Verenigde Naties, klimaatmitigatie, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Het plaatje is in ontwikkeling...


REACTIES ZIJN ZEER WELKOM VIA HET CONTACTFORMULIER!


Share by: